Bitcoin

Jag har gett mig in i Bitcoin-träsket och folk frågar vad det är, hur man kommer igång, hur man gör och hur det går.

Därför har jag skrivit ihop denna beskrivning på svenska som en första grund att använda om man är intresserad av att börja spekulera och/eller handla med Bitcoin.

Jag gjorde min första växling till Bitcoin i augusti 2017 då växelkursen var cirka US$4000 per Bitcoin (Notera att Bitcoin är en valuta som handlas i miljondelar). Än så länge har det gått bra! Bitcoinen har gått upp cirka 25% sedan dess (oktober 2017).

Köpa Bitcoin

Bitcoin kan du köpa precis som vilken annan vara som helst. Det finns mängder med webbplatser på nätet, så kallade Bitcoin exchange, som säljer och handlar med Bitcoin. Vilka som är bra, dåliga, prisvärda eller seriösa är inte allt helt enkelt att veta.

Jag rekommenderar att börja köpa med hjälp av ett kreditkort via Coinbase. Köper du för minst US$100 så får både du och jag en bonus i Bitcoin motsvarande US$10.

Jag har använt dem mycket för att först prova, sen lära mig och nu använda som en av de tjänster jag nyttjar tillsammans med andra. De fungerar och har fungerat perfekt!

Coinbase är bara en Bitcoin exchange bland väldigt många. Önskar du inte använda dem - välj någon annan. Några ytterligare förslag finns nedan.

Efter de första köpen med kreditkort önskar man normalt köpa Bitcoin lite mer effektivt. Då överför man pengar ifrån sitt ordinarie bankkonto till sitt konto på Coinbase (eller vilken Bitcoin exchange man nu väljer att använda). Instruktioner hur man gör detta finns på webbplatsen.

Därefter kan man växla mellan den valuta man har skickat dit och Bitcoin precis som vilka andra valutor som helst.

Några tjänster för att köpa Bitcoin;

Coinbase.com
Enkel att börja med!

bt.cx
Köp Bitcoin via Swish.

Kraken.com
Internationellt känd och seriös Bitcoin exchange.


Skapa Bitcoin

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta. Det finns således inga Bitcon-sedlar eller Bitcoin-mynt. Det finns inte heller någon centralbank eller myndighet som tar ansvar för Bitcoin. Bitcoin sköts, kontrolleras och regleras av en programvara som finns på mängder med datorer. Du kan själv installera den hemma hos dig om du vill. När Bitcoin startades så begränsades det maximala antalet Bitcoin till cirka 21 miljoner. För att inte någon skulle sitta på alla Bitcoin samtidigt och tjäna pengar på dem portioneras de ut i en viss takt som blir långsammare och långsammare med tiden och kräver att man kör en speciell programvara. Detta kallas för Bitcoin-mining. Idag krävs när det finns cirka 17 miljoner Bitcoin ute krävs det extremt kraftfulla datorer för att bedriva Bitcoin-mining. Det går att köpa sådana datorer och ha dem hemma men det är tveksamt om det går att få någon lönsamhet i det.

Istället för det tjänster på nätet där man "köper in sig" i en dator för Bitcoin-mining. Just nu verkar detta vara lönsamt men om det är det i längden är något som diskuteras mycket.

Jag har valt att prova hashflare.io som levererar Bitcoin-mining som en tjänst. En så länge ser det lönsamt ut men då svårigheten att bedriva Bitcoin-mining hela tiden ökar så återstår att se i det långa loppet om det är lönsamt.

hashflare.io


Växla tillbaka

Önskar man få tillbaka pengarna till sitt bankkonto måste man normalt först växla sina Bitcoin till en pappersvaluta (ofta kallad för "fiat"). Därefter gör man en överföring från en Bitcoin exchange till ens bankkonto.

Överföra Bitcoin

Av en de stora fördelarna med Bitcoin är att de enkelt, när som helst och till en relativt låg kostnad kan överföras till precis vem som helst som du önskar göra en överföring till. Detta gäller så klart även mellan dina olika plånböcker om du har flera.

Vad du behöver veta är mottagarens plånboks-ID. Detta är en radda med siffror och bokstäver som man anger som mottagare. Överföringen tar sedan en liten stund då den ska verifieras minst 6 gånger för att anses som fullt ut genomförda.

På samma vis kan vem som helst som du ger ditt plånboks-ID till göra en överföring till dig.

Mobil Bitcoin plånbok

För att enkelt kunna betala saker med Bitcoin är det enklast att ha en mobil Bitcoin-plånbok i sin mobiltelefon.

Den mobila Bitcoin-plåboken kopplas till det Bitcoin-konto du önskar och därmed kan du från mobilen betala (skicka), se när Bitcoin är mottaget och också köpa mer Bitcoin med ditt kreditkort om du så önskar.

Säkerheten då?

Bitcoin är mycket säkert! Däremot är det inte garanterat så att alla tjänster du väljer att använda är helt säkra. Därför rekommenderas varmt att använda mer välkända tjänster och appar och inte tro på sådant som låter lite för bra. Att vara skeptisk till vart man lämnar sitt kreditkort-nummer är som vanligt bra. Och varför inte testa en ny tjänst med små belopp under en tid för att se om den är bra, fungerar bra och är säker innan du flyttar över ditt Bitcoin-sparkapitel dit?

Kontrollera status

Bitcoin bygger på en teknik som kallas för blockchain. Detta innebär att alla transaktioner och innehav görs öppet för att alla ska kunna kontrollera att allt går rätt till. All information är naturligtvis kraftigt krypterad för att ingen ska kunna påverka transaktionerna.

Du kan därför enkelt kontrollera dina transaktioner med hjälp av något av alla verktyg som finns för detta ute på nätet.

Några exempel på sådana är;

Blockchain.info

Blockcypher.com


Vad är Bitcoin

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta som snart har funnits i 10 år. De första åren var Bitcoin endast känt av de mest inbitna entusiasterna men idag är Bitcoin världsbekant och mycket omskrivet och omtalat på alla nivåer och i alla medier.

Med en kryptovaluta menas att det inte finns några fysiska pengar. Allt hanteras som krypterad information med hjälp av datorer. Detta gör också att Bitcoin inte har en person, ett företag eller en bank som ansvarar för den. Ansvaret är delegerat till en mycket stor mängd personer, företag och organisationer och vem som helst som så önskar kan bli en del av de som ansvarar för Bitcoin systemet. Det enda som krävs är lite intresse.

Mängden Bitcoin är begränsat. 2017 finns det cirka 17 miljoner Bitcoin. Det skapas allt långsammare nya Bitcoin och kring år 2150 kommer den sista Bitcoinen att skapas och det kommer då att finnas knappt 21 miljoner Bitcoin. Därav kan Bitcoin aldrig devalveras för att någon plötsligt skapar fler Bitcoin. Därmed är det enkelt att förstå att man väldigt sällan handlar med en hel Bitcoin. Utan Bitcoins handlas i delar av Bitcoin. Att köpa något för 0,00184851 Bitcoin är således något helt normalt (motsvarande €10 då detta skrevs).

Det finns namn på vad mindre delar av Bitcoins benämns som. Även om detta inte har slagit igenom fullt ut ännu så är det troligt att någon form av namn kommer att etableras då det är onödigt krångligt att arbeta med upp till 7 decimaler vid varje överföring.

2,10695117 Bitcoin motsvarar således;

 • 2 Bitcoin
 • 106 Bitcoin-dollar
 • 95 Bitcoin-cent
 • 117 Satoshi

Värdet på Bitcoin styrs av tillgång och efterfrågan på samma vis som för aktier. De första åren var Bitcoin inte värda mycket och inget fanns att köpa för dem. Den första riktigt kända Bitcoin-affären bestod av två pizzor för 10,000 Bitcoins. Hösten 2017 är värdet på en Bitcoin över US$5000 (47000 SEK).

Värdet på Bitcoin varierar kraftigt. Att spekulera i Bitcoin har därför blivit mycket populärt. Möjligheterna är enorma men riskerna är nästan lika stora. Det kan vara så att Bitcoin bara är en fluga som inom några år dör ut helt och därmed blir alla Bitcoins helt värdelösa. Eller så är Bitcoin om 10 år den nya världsvalutan som alla vill använda och som en följd av detta kan Bitcoin växelkursen rusa i höjden. Endast den som lever får se...

Vad används Bitcoin till?

Bitcoin används till bland annat följande;

 • Köpa varor på nätet.
 • Överföra pengar via nätet mellan två personer.
 • Som spekulationsobjekt (personer köper Bitcoin och hoppas på en stigande växelkurs).

Och då Bitcoin är helt anonymt får detta också som följd att Bitcoin används för;

 • Flytt av pengar från länder där den nationella valutan inte får eller kan överföras till utlandet.
 • Som en "flyktvaluta" då ett lands valuta riskerar att kollapsa eller myndigheter är på väg att besluta om tvångsbeskattning eller liknande.
 • Pengatvätt då man för "svarta pengar" köper Bitcoin och sen säljer Bitcoin (ofta i något annat land) till den valutan man önskar.
 • Försäljning av mindre lagliga varor då säljaren kan vara helt anonym.


Vill du läsa mer?
Till början | Skriv ut
Ändrad: 2011-02-08 13:26 / Visad: 2178 gånger.